Про весілля, фотографів і відеографів

Привіт.

 Я, Едуард, – перший відеограф, знімаю основну частину відео. Катя – фотограф і другий відеограф.

На весіллі ми знімаємо відео двома камерами, тобто, коли одна камера знімає, наприклад, наречених, інша в той самий час знімає реакцію батьків, або одна камера знімає загальний план, а інша крупний. Таким чином, ми можемо захопити більше деталей і емоцій в відео і зробити фільм в якому чергуються різні кадри. Зрештою такий фільм цікаво дивитися, він більш динамічний і художній, майже як справжнє кіно.

Вибір дати весілля. Часто до нас звертаються з питанням, чи вільні ми на обрану дату, і якщо в нас дата зайнята, відповідать: "Шкода". На мою думку, оптимальним варіантом при виборі дати, - це спланувати період часу в який Ви плануєте весілля і запитати у всіх (ресторан, музиканти, фото і відеографи) чи вільні в них ці дати. Таким чином, Ви зможете забронювати всіх хто Вам до вподоби.

Щоб мати більший вибір дат, бронювати потрібно заздалегідь, зазвичай весілля бронюють за півроку, рік. На гарячі місяці з травня по вересень, чим раніше, тим більший вибір вільних дат.

 

Як обрати фотографів і відеографів? Найгірший варіант - це запитати в "людоньки порадьте". Радити будуть всі, бо їм подобається бути експертами, та наспраді, вони бачили фото і відео як правило зі свого весілля і мають субєктивну думку. Для більш об’єктивного вибору краще звернутися до декількох фотографів і відеографів. При виборі керуватися не тільки їх портфоліо, а попросити переглянути їх повні роботи (як фото так і відео повного весілля), так як саме це Ви отримаєте в результаті.

Ми рекомендуємо обирати фотографів і відеографів з однієї команди, бо тоді фотограф знає як знімає відеограф і не зайде в кадр в невідповідний момент і  ваше весільне відео не буде про те як працював фотограф на весіллі.

Прохання до всіх фотографів: не ходіть перед камерою, старайтеся обійти відеографів позаду, не вистрибуте перед камерою в невлучний момент бо ви побачили гарний ракурс. На ранкових зборах, благословінні батьків, в церкві знімайте в безшумному режимі (якщо він у вас Є), відеографи пишуть звук і в результаті на відео чути ваше клац-клац, для фільма це погано!

Загалом, в весільному відео не повинні бути люди, які мали б бути по ту сторону кадру. Не знімайте один одного і пільнуйте на монтажі за кадрами з собою.

 

Як обрати музикантів? Знову ж таки не питайте людей які мають суб’єктивну думку, бо вони мали компанію на весіллі і гарно розважилися на фуршеті. А краще запитайте у вашого відеографа, так як він працював з багатьма музикантами від початку до завершення весілля і може порівняти світло, звук, подання музикантами розважальної програми.

У музикантів потрібно уточнити пісню для першого танцю і основний репертуар. Навіть можете обрати пісні які Вам до вподоби. Якщо наречені будуть танцювати, то за ними підуть гості і всім буде весело!

 

Все відео ми знімаємо в якості 4К. Ми віддаємо готове відео на вибір в якості 4К або FullHD.  Відео в 4К є більш деталізоване (читкіше). Але наразі не всі пристрої (телевізори, ноутбуки, монітори) можуть відтворювати якість 4К. Тому, якщо у Вас телевізор без підтримки 4К, Вам краще обрати якість FullHD, її цілком достатньо.

 

Якої тривалості відео ми робимо. Ми завжди запитуємо в наречених, якої тривалості відео вони хотіли б отримати. Максимально з весілля виходить до 4 годин відео, в якому збережені всі події в повному обсязі, як документальний фільм. Але зазвичай наречені замовляють художній фільм на 2-3 години, в якому так само є всі події, але фільм більш динамічний. І також, ми робимо короткі фільми до 1 години в яких зображені найкращі моменти з весілля.

 

Лазери на весіллі. Деякі музиканти ще досі їх використовують, але лазер, якщо він потрапляє на матрицю знімальної техніки, він її пошкоджує і дорогу техніку можна викидати. Тому ми не знімаємо при працюючих лазерах. 

 

Що Ви отримаєте в результаті: фотографії та відео на фірмовій флешці в деревяній коробці. Всі фотографії оброблені, портрети з ретушшю шкіри. Крім того, у вас буде онлайн галерея

яку ви зможете показувати рідним і друзям. Онлайн галерея - це як своєрідна інтернет-фотокнига.  Їх можна переглядати на будь-якому пристрої з інтернетом (смартфони, планшети). Це не є файлобмінник, на якому фото зберігаються певний час, Ваші галереї будуть з Вами завжди, в будь-якому куточку світу.

Також, Ви отримаєте роздруковані фотографії розміру 15/21см. Такий розмір краще передає атмосферу весілля. Ці фотографії будуть в деревяній коробці поруч з флешкою.

В стандартний пакет входить великий холст на стіну. Це буде перша Ваша фотокартина.

Але надруковані або електронні фотографії не можуть замінити весільну фотокнигу. Вона як і відео є першочерговим і обовязковим для весілля! Це те, що через багато років зможе перенести Вас в найкращий день створення вашої сім’ї. З роками фотокнига набирає все більшої цінності. Нічого не варті дорогий ресторан, класні музиканти, забави гостей на весіллі, якщо ви заощадили на фотокнизі або на весільному відео. За рік часу спогади притупляться, а з роками деякі і зовсім будуть втрачені.

Зараз мало людей які переглядають архіви фотографій на своїх гаджетах, а фотокнига це завжди зручно і гарно.

Відео - це окремий жанр без якого не обійтись. Якщо воно гарно зроблене, його можна передивлятися багато разів і воно максимально передає живу картинку з весілля. При монтажі ми стараємось максимально зберегти атмосферу дня: щоб ви почули перший дзвін кришталю, слова батьків на благословінні, щасливий сміх, кожен акорд музикантів.

 

Таймінг на весілля.

Ми рекомендуємо починати зйомки з ранку нареченого. Так як він завжди готовий до зйомки, достатньо одягнути штани і сорочку. І тим самим ми даємо нареченій більше часу на підготовку – зачіску, макіяж. По часу для зйомки ранку нареченого потрібно 1 годину, нареченої – 1,5 години. І потрібно добавити час на переїзд від нареченого до нареченої. Брама і благословіння тривають 1-1,5години, шлюб з киданням цукерок і фотосесією біля церкви в середньому 1 годину. На даний час рекорд по часу вінчання займає шлюб в церкві Андрія у Львові (тут можна зі всім впоратися за пів години). Після шлюбу ми їдемо на фотосесію (включає відео) і потім до ресторану. На фотосесію бажано 1-1,5 години (по факту виходить менше) Чим більше часу для фотосесії - тим кращим буде результат, ми зможемо зробити більше різнопланових кадрів і на вас не так буде тиснути час. Також потрібно врахувати час на доїзд на локацію і потім в ресторан. В ресторан можна орієнтуватися на 16-17 годину.

Під час першого столу, або після першого танцю ми можемо з нареченими пофотографуватися недалеко від ресторану. В цей час може бути гарне вечірнє сонце і вийдуть гарні кадри.

 

Дозйомку рекомендуємо всім. В день весілля є обмеження в часі і не можливо виїхати на гарні локації, наприклад, в гори. На дозйомці наречені більш розкуті, можна більше часу приділити аерозйомці, зробити неповторні кадри для фотокниги і весільного ролика. Дозйомка триває від 2 годин + час на доїзд до локації, або декількох локацій.

 

Для підготовки до весілля ми скидаємо нареченим анкету, в якій наречені вписують адреси всіх локацій (зборів, шлюбу, ресторану) а також вибирають з варіантів те що вони хочуть отримати від фото і відео ( наприклад, якої тривалості вони хочуть загальний фільм, чому потрібно більше приділити увагу, та інші)

 

На весіллі ми пересуваємося власним транспортом. До наречених в машини не пересідаємо, тільки робимо декілька фото біля машини і в середині. 

 

Аерозйомка квадрокоптером. Під час дощу, а також в заборонених для польоту місцях (поблизу аеропорів, військових об’єктів, тощо) ми не літаємо. Аерозйомка може бути під час ранкових зборів, біля церкви, на фотосесії та біля ресторану.

 

Ранок наречених в фотостудії, в готелі, в барбершопі. Рекомендуємо!!! Буде гарна картинка.

Якщо хочете провести зйомку ранків наречених вдома, то необхідно максимально наблизити кімнату до умов студії, тобто: ніяких килимів на стінах і підлозі, покривал на диванах, скатертин на столах, м’яких іграшок, сервантів з посудом, образів на стіні біля вікна. Колір кімнати повинен бути нейтральним (білий, сірий) не рожевий, помаранчевий і синій. Чим просторіша кімната, тим краще. Повинен бути вільний підхід до вікна, штори і гардини однотонні, без малюнка.

 

Збори нареченого. Напередодні весілля нареченому необхідно перевірити краватку або метелика (повторити як зав’язувати краватку, приміряти метелика).

Відрізати етикетки на піджаку і розшити внутрішні кишені. Підрізати ремінь, наготувати обручки, взуття.

Бутоньєрку нареченому робити найменшу, якщо велика квітка, то зазвичай вона незважаючи на кількість булавок висить квіткою вниз.

 

Збори нареченої. Можна розпочати зі зйомки з дружками в халатах, або вже з одягання плаття. На початку ми знімаємо весільні аксесуари: плаття, обручки, букет, запрошення, туфлі нареченої, та ін. Під час зйомки ранків можна використати в нареченої шампанське, в нареченого дорогий коньяк, і обовязково гарні фужери.

 

Інтерв’ю наречених. Якщо Ви маєте цікаву історію (наприклад, знайомства, освідчення, романтичної пригоди...) вона гарно впишеться в відеоролик. Інтерв’ю ми беремо почергово в нареченої і нареченого, а на монтажі об’єднуємо в одну розповідь.

 

Що додатково можна організувати на весіллі:

- холодні вогні, важкий дим.

- церемонію розрізання торта ввечері при бенгальських вогнях.

- фаєр шоу, фокусника, бармен шоу, танцювальні колективи, зірку естради, паперове шоу. Останнє потрібно погоджувати з рестораном, так як не всі дозволяють.

- фотобудку як розвагу для гостей (якість фото не дуже, але гостям подобається позувати).

- запуск повітряних куль або ліхтарів.

 

Тамада. Є музичні гурти які ведуть повністю весілля, від зустрічі гостей до завершення весілля. І деяким це справді круто вдається. Вони можуть брати за тамадування додаткову оплату. Якщо брати окремо тамаду, то тут можна як виграти, так і навпаки. Все залежить від таланту і харизми ведучого.

 

На весіллі можна показати гостям короткий ролик на великому екрані (проектор або великий телевізор). Може бути ролик з старих фотографій, з реєстрації, лавсторі, SDE кліп (ролик з відзнятого в день весілля), привітання батьків або друзів відзняте заздалегідь.

 

Перед церквою не поспішайте заходити всередину церкви. Хвильку зачекайте, щоб ми налаштували все знімальне обладнання і прикріпили мікрофон на нареченого. В церкві можете посміхатися один одному, братися за руки, переглядатися, це будуть гарні живі кадри. При клятві дивіться один на одного, адже ви присягаєте в цей момент своїй половинці.

Коли кидаєте цукерки після церкви, підкидуйте їх догори, а не прицільно з усієї сили в гостей, можна поцілити в когось і зробити боляче. Якщо будете перед киданням цукерок їсти самі їх, тоді спершу повністю з’їжте їх а потім кидайте. Інакше на фото будуть перекошені обличчя. А ще краще, залиште собі пару цукерок і потім з’їжте, навіть, в машині по дорозі до ресторану.

 

Напередодні весілля обговоріть сім’ями всі обряди і звичаї. Де буде благословіння, сидячи чи стоячи, з короваєм чи з образами. Скільки разів і кому з рідних будете кланятися і цілувати. Хто, чим і де буде кропити наречених. Що потрібно взяти до церкви (свідоцтва реєстрації шлюбу, свічки, рушник, обручки, короваї, хустку). Уточніть як буде відбуватися зустріч в ресторані і що для того потрібно. Що необхідно для церемоній зняття фати і передачі сімейного вогнища. Подарунки для батьків та рідних.

Кожне весілля є особливим і неповторним, навіть в одному населеному пункті звичаї можуть відрізнятися.

 

Весільна арка. Якщо вона буде на вулиці, то наперед проконтролюйте розташування арки, щоб сонце на привітанні не світило Вам в очі, найкраще якщо сонце буде позаду.

 

Фотографії з усіма родичами. Зараз популярно фотографувати гостей під час привітання, тоді гарантовано всі гості будуть на фото. Якщо Ви думаєте, що це можна зробити пізніше, то з нашого досвіду багато гостей не йдуть до фотографії. Пізніше можна також робити фотографії з гостями і це будуть вже інші фото. Окрім того, коли гості ідуть по черзі до вітання вони можуть вільно висловити всі побажання, а ми завжди кріпимо мікрофон на нареченого щоб записати ці вітання і найкращі увійдуть в весільний фільм. Звичайно, якщо музиканти не заглушать весільними маршами.

 

Наречені, будьте веселими на бенкеті, посміхайтеся, аплодуйте і підспівуйте. Але коли Вас знімають камери не їжте і т.д.

 

І головне: виспатися напередодні, не хвилюватися (ми все підскажемо і допоможемо) і бути щасливими з вашою половинкою. Дивіться один одному ввічі, посміхайтеся, обіймайтеся, будьте в цей день разом і насолоджуйтеся найкращим днем! І тоді будуть неперевершені фото і відео.